15 Mayıs 2010 Cumartesi

Dil Eğitiminde Rota Değişti


09.05.2010 – Sabah İŞ’TE İNSAN – Eylem Aktay

İngiltere’nin öğrencilere vize uygulaması ve çalışma izniyle ilgili yaptığı değişiklikler, Avustralya ve Güney Afrika’yı yabancı dil eğitimi için cazip hale getirdi.

Yabancı dil eğitimi için yurt dışını tercih edenlerin sayısı giderek artıyor. Özellikle de üniversiteden yeni mezun olmuş 21–24 yaş arası gençlerin, iş hayatına atılmadan önce rağbet gösterdiği eğitimlere, yabancı dili yetersiz olduğu için iş hayatında zorluk yaşayan veya bu nedenle terfi alamayan profesyonellerin ilgisi de gün geçtikçe artıyor.

Öğrenciler çoğunlukla altı ay ve üzerindeki eğitim programlarını tercih ederken, profesyoneller ise daha çok kısa süreli, yoğun programlara ilgi gösteriyor.

İdealist Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ’nın kurucusu ve Genel Müdürü Onur Yaldızkaya, geçen yıl yurt dışı eğitim programlarına yerleştirdikleri öğrenci sayısının 2008’e oranla yüzde 20 arttığını söylüyor. En büyük artış ise yüzde 45 ile 40 yaş üstü yönetici grubunda yakalanmış.

Kriz döneminde iş hacminin düşmesiyle şirket yöneticilerinin, bu dönemi kişisel gelişim çalışmaları için değerlendirdiğini belirten Yaldızkaya, üniversiteden yeni mezun olmuş ancak kriz nedeniyle iş bulma şansı bulamayan çok sayıda gencin de yurtdışı eğitim programlarını tercih ettiğini vurguluyor.

Uzun süreli eğitim için Avustralya

Eğitim için tercih edilen ülkelerde vize kolaylığı, çalışma imkanı, sosyal hayat öğrenciler için önem taşıyor. Gerek İngilizce gerekse uzmanlık eğitiminde tercih edilen ülkelerin başında da şüphesiz İngiltere geliyor. Ancak İngiltere 3 Mart 2010 tarihinden itibaren geçerli olan yeni bir uygulama başlattı. Buna göre ülkede altı aydan fazla kalmak isteyen öğrencilerin bir takım koşulları yerine getirmesi gerekiyor. İngiltere’ye dil eğitimi için gidecek adayların İngilizce bilgi seviyesinin orta düzeyde olması ön koşullardan biri. Ayrıca, öğrenci vizesiyle İngiltere’ye giden öğrencilerin yasal çalışma izni haftalık 20 saatten 10 saate indirildi.

Tüm bunlar, İngiltere’ye yaz okulları, altı aydan kısa süreli eğitim programları, lisans ve yüksek lisans programları için gitmeyi planlayan öğrencileri pek etkilemiyor. Yaldızkaya’ya göre yeni uygulama İngilizce seviyesi orta derecenin altında olan ve uzun süreli dil eğitimi talep eden öğrencilerin Avustralya’ya yönelmesine neden olacak.

Ekonomik olması da tercih sebebi

Yurtdışı dil eğitimlerinde trendleri genellikle vize prosedürlerindeki değişiklikler veya olağandışı olaylar belirliyor. Örneğin Malta’nın, Schengen ülkelerine dahil olduktan sonra artık Türk öğrencilere Schengen vizesi uyguluyor olması, dil eğitiminde bu ülkeyi tercih edenlerin sayısını azalttı. Onur Yaldızkaya, yurtdışında İngilizce eğitimi konusunda 2010 yılında Avustralya ve Güney Afrika’nın yıldızının parlayacağını düşünüyor. Yaldızkaya’ya göre, İngiltere’nin çalışma iznini 20 saatten 10 saate indirmesi de Avustralya’yı uzun süreli eğitim almak isteyen öğrenciler için cazip hale getirdi. Ayrıca doğal güzellikleri, modern şehirleri, fiyatların nispeten daha düşük olması ve son yıllarda ülkenin dil eğitimine yatırım yapması Güney Afrika’yı ön plana çıkarmış. Ülkenin bu yaz 2010 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağını da hatırlatalım. Güney Afrika’nın modern kenti Cape Town’da çok sayıda dil okulunun bulunduğunu belirten Onur Yaldızkaya, bu okulların birçoğunun uluslararası dil okulu zincirlerinin birer halkası olarak faaliyet gösterdiğini vurguluyor. Güney Afrika, Türk öğrencilere 30 güne kadar vizesiz kalma hakkı tanıyor. Bir-üç ay arası eğitim görecek olanlar turist vizesi ile giriş yapabilirken, daha uzun süre kalmak isteyenlerin öğrenci vizesine başvuru yapmaları gerekiyor.

Avustralya ise yüksek standartlara sahip eğitim kurumlarıyla her yıl 350 bin yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Başta İngilizler olmak üzere, dünyanın dört bir yanından gelen göçmenlerin zengin kültüre sahip bir kıta haline getirdiği Avustralya, yabancılara karşı önyargısız bir topluma sahip. Ilıman bir iklime sahip olan Avustralya’nın, Türk öğrenciler için her geçen yıl daha cazip hale geldiğini söylüyor Yaldızkaya. 2009 yılında eğitim almak için Avustralya’ya giden Türk öğrenci sayısı bir önceki yıla göre yüzde 40 artmış. Amerika, Kanada ve Malta’nın çalışma izni vermemesi, İngiltere’de de 10 saatle sınırlı olması nedeniyle Avustralya, öğrencilere en fazla çalışma izni veren ülke konumunda. Dil okulları tarafından Türk öğrencilerine uygulanan yüzde 20 ile 40 arasındaki indirim de adayı cazip hale getiriyor. Avustralya’da altı ay süreli İngilizce dil eğitiminin maliyeti konaklama dahil yaklaşık 14 bin TL. Onur Yaldızkaya, Londra ve New York ile kıyaslandığında bu rakamın yüzde 20 daha ekonomik olduğunu vurguluyor. 09.05.2010 – Sabah İŞ’TE İNSAN – Eylem Aktay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder