20 Eylül 2010 Pazartesi

YOLA ÇIKMADAN ÖNCE

Dil okulu öğrencileri verdikleri karar ile birlikte; uzun ya da kısa süreli kurslara evlerinden kilometrelerce uzaktaki bambaşka kültürlerdeki ülkelere giderek devam ediyorlar.
Karar aşaması ve verilen kararın ardından valizlere doldurulan hayatlar çok uzak mesafelere doğru yol alıyor.
Dünyanın yaşam standardı en yüksek olan ülkelerinden ikisi Kanada ve Avustralya olarak defalarca birbirleriyle yarışırcasına açıklanmışken öğrenciler dil okulları tercihlerinde yaşayacakları ülkenin standartları ile kültürlerinin de oradaki yaşamlarına etkisi olacağı kanısındalar.
Avustralya eğitim açısından daha sıcak bir iklim tercih eden öğrenciler, Kanada eğitim açısından iklim farkı ayırt etmeyen öğrencilerin gözdesi.
Sadece seçim yapmakla bitmeyen bu süreçte seçim yapmaya etki eden bir çok etken var; örneğin ülkelerin uzaklıkları, en az iklim kadar belirleyici.
Kanada uçuşları İstanbul’dan 9 saat sürerken aramızdaki saat farkı Kanada’nın batısı ile 10 saat doğusu ile ise 7 saat. Kanada’da eğitim gören öğrenciler Türkiye’yi yaklaşık 10 saat geriden takip ediyorlar.
Bir diğer yaşam standardı yüksek ama bir o kadar uzak ülkemizde Avustralya. Uçuş yaklaşık 17 saat sürüyor ve mutlaka aktarmalı uçuyorsunuz. Zaman olarak ise Avustralya Dil eğitimi öğrencileri Avustralya’nın batısında 5 saat, doğusunda ise bizden 7 saat ileriler.
Avustralya eğitim süreciniz ya da Kanada eğitim süreciniz analizlerden anlaşılacağı gibi zaman farkları ve uzun uçuşlar ile süslenecek.
Karar aşamasında sadece uçuş süreleri, mesafeler ve iklim değil tabiî ki önceliklerin hatırı sayılır bir etken olduğu da yadsınamaz bir gerçek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder